KOLEKSI RESEPI KUDAP-KUDAPAN 2016
[ Hasil pengumpulan resepi2 dari blog,website,dan fb,terima kasih diucapkan kepada semua penyumbang2 resepi ]
[ Hasil pengumpulan resepi2 dari blog,website,dan fb,terima kasih diucapkan kepada semua penyumbang2 resepi ]
Update 24/02/2016 ; 11:45 a.m
1. Resepi Cendawan Goreng Rangup
2. Pisang/Keledek Goreng Crispy
3. Crispy potato wedges
4. Bunga kubis goreng tepung
5. Makaroni Goreng Kari
6. Nugget Ayam
1. Resepi Cendawan Goreng Rangup
2. Pisang/Keledek Goreng Crispy
3. Crispy potato wedges
4. Bunga kubis goreng tepung
5. Makaroni Goreng Kari
6. Nugget Ayam
RESEPI BERIKUTNYA AKAN DIUPDATE KELAK,PASTIKAN SHARE!
like emoticon
SEMOGA BERMANFAAT
Resepi Cendawan Goreng Rangup
========================== =
By: Chanteq
Bahan2 :
1. Cendawan
2. Telur - 1 biji
3. Perencah maggi kari
4. Tepung jagung
Cara2 Nak Membuatnye :
1. Cendawan kena basuh n toskan kasi btol2 kering (can gunakan kitchen towel/tisu utk serap lebihan air kat mushroom ni)
2.Pecahkan telur then masukkan perencah maggi ke dalamnya. Pukul hingga kembang
3. Celupkan mushroom ke dalam telur
4. Keluarkan dari telur tu, golek2 kan pulak mushroom ni kat atas tepung jagung
5. Masukkan ke dalam minyak panas
6. Goreng hingga kekuningan
7. Angkat dan toskan
8. Sedap!
Mudah kannnn... daaaa
==========================
By: Chanteq
Bahan2 :
1. Cendawan
2. Telur - 1 biji
3. Perencah maggi kari
4. Tepung jagung
Cara2 Nak Membuatnye :
1. Cendawan kena basuh n toskan kasi btol2 kering (can gunakan kitchen towel/tisu utk serap lebihan air kat mushroom ni)
2.Pecahkan telur then masukkan perencah maggi ke dalamnya. Pukul hingga kembang
3. Celupkan mushroom ke dalam telur
4. Keluarkan dari telur tu, golek2 kan pulak mushroom ni kat atas tepung jagung
5. Masukkan ke dalam minyak panas
6. Goreng hingga kekuningan
7. Angkat dan toskan
8. Sedap!
Mudah kannnn... daaaa
RESEPI BATTER GORENG PISANG
========================== ===
By: Hana Memories
Bahan-bahan
• 2 cawan tepung beras
• 1 biji telur - size kecil
• 1 sk gula
• 1/4 sudu kecil air kapur - jgn terlebih nanti pahit
• serbuk kunyit @ pewarna kuning
• 1 cawan air
• garam
• keledek atau pisang atau pilihan yang disukai
Cara-cara
• Satukan semua bahan kecuali keledek@pisang ke dalam blender. Blend lebih kurang 2 minit sehingga semua sebati.
• Tuang ke dalam mangkuk. Sementara itu panaskan minyak.
• Uji kepanasan minyak dengan merenjiskan adunan tepung ke dalam kuali. Bila berdesir maknanya sudah cukup panas.
• Celupkan keledek@pisang ke dalam adunan. Goreng hingga keperangan.
• Angkat dan toskan. Sedia dihidang.
Sumber: http:// hanamemories.blogspot.my/
==========================
By: Hana Memories
Bahan-bahan
• 2 cawan tepung beras
• 1 biji telur - size kecil
• 1 sk gula
• 1/4 sudu kecil air kapur - jgn terlebih nanti pahit
• serbuk kunyit @ pewarna kuning
• 1 cawan air
• garam
• keledek atau pisang atau pilihan yang disukai
Cara-cara
• Satukan semua bahan kecuali keledek@pisang ke dalam blender. Blend lebih kurang 2 minit sehingga semua sebati.
• Tuang ke dalam mangkuk. Sementara itu panaskan minyak.
• Uji kepanasan minyak dengan merenjiskan adunan tepung ke dalam kuali. Bila berdesir maknanya sudah cukup panas.
• Celupkan keledek@pisang ke dalam adunan. Goreng hingga keperangan.
• Angkat dan toskan. Sedia dihidang.
Sumber: http://
Resepi Crispy Potato Wedges
=======================
By: Kak Rose
Bahan²
2 biji kentang - potong berbaji
2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO
1 sudu teh serbuk cili (x de kak rose ganti ngan serbuk kari)
1 biji putih telur - dikocok
Tepung gandum secukupnya untuk salut
Garam
Cara²
1. kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk.
3. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
4. Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
5. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
6. goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
7. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.
Sumber: http:// seripayaku.blogspot.my/
=======================
By: Kak Rose
Bahan²
2 biji kentang - potong berbaji
2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO
1 sudu teh serbuk cili (x de kak rose ganti ngan serbuk kari)
1 biji putih telur - dikocok
Tepung gandum secukupnya untuk salut
Garam
Cara²
1. kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk.
3. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
4. Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
5. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
6. goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
7. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.
Sumber: http://
Resipi Bunga Kobis Goreng Tepung
========================== ==
By: Kak Rose
Bahan-Bahan:
bunga kobis
1 biji telur
2 sb air
3 sb tepung gamdum-kite guna tepung jagung tambah tepung gandum (tambah ikut kuantiti bunga kobis)
3 sb bread crumbs (tambah ikut kuantiti bunga kobis)
lada hitam, lada sulah, garam
1 sb bijan
minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
Potong bunga kobis ikut saiz yang digemari. Rebus sekejap utk lembutkan bunga kobis tu. Toskan air rebusan-kite tak rebus pun, terus ke step yang seterusnya.
Pukul telur dengan 2 sb air.
Gaul tepung dengan lada hitam, lada sulah dan garam. Dalam mangkuk yang lain, gaulkan bread crumbs dengan bijan.
Celupkan bunga kobis dalam telur. Kemudian, gaulkan dalam tepung tadi. Pindahkan ke mangkuk yang mengandungi bread crumbs dan bijan dan gaul rata.
Goreng bunga kobis tadi dalam minyak yang agak banyak.
Toskan minyak dan sedia dihidang.
Sumber: http:// seripayaku.blogspot.my/
==========================
By: Kak Rose
Bahan-Bahan:
bunga kobis
1 biji telur
2 sb air
3 sb tepung gamdum-kite guna tepung jagung tambah tepung gandum (tambah ikut kuantiti bunga kobis)
3 sb bread crumbs (tambah ikut kuantiti bunga kobis)
lada hitam, lada sulah, garam
1 sb bijan
minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
Potong bunga kobis ikut saiz yang digemari. Rebus sekejap utk lembutkan bunga kobis tu. Toskan air rebusan-kite tak rebus pun, terus ke step yang seterusnya.
Pukul telur dengan 2 sb air.
Gaul tepung dengan lada hitam, lada sulah dan garam. Dalam mangkuk yang lain, gaulkan bread crumbs dengan bijan.
Celupkan bunga kobis dalam telur. Kemudian, gaulkan dalam tepung tadi. Pindahkan ke mangkuk yang mengandungi bread crumbs dan bijan dan gaul rata.
Goreng bunga kobis tadi dalam minyak yang agak banyak.
Toskan minyak dan sedia dihidang.
Sumber: http://
Makaroni Goreng Kari
=================
By: Julia Homemade
100 gram makaroni - rebus sehingga empuk
100 gram daging ayam cincang
1 btg daun bawang - potong halus
1 sudu besar serbuk curry
1/2 biji bawang besar - cincang halus
3 biji telur - pukul ringan
1/ tsp garam
1/2 tsp lada sulah
Bahan pelapis :
2 biji telur - pukul ringan
Bread crumb secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat :
Campur jadi satu macaroni, daging ayam cincang, daun bawang, bawang besar, serbuk kari, garam dan juga lada sulah. Tuagkan telurdan kacau rata. Masukkan kedalam loyang 22x22cm yang sudah di lapisi plastik.
Kukus selama 30 minit atau hingga matang. Angkat dan sejukkan.
Potong-potong dan gulingkan diatas bread crumb.Celupkan kedalam telur dan gulingkan lagi ke dlm bread crumb.Goreng hingga kuning keemasan.Sajikan dengan sos kegamaran atau di makan begitu saja.
Sumber: http:// idealrecipes.blogspot.my/
=================
By: Julia Homemade
100 gram makaroni - rebus sehingga empuk
100 gram daging ayam cincang
1 btg daun bawang - potong halus
1 sudu besar serbuk curry
1/2 biji bawang besar - cincang halus
3 biji telur - pukul ringan
1/ tsp garam
1/2 tsp lada sulah
Bahan pelapis :
2 biji telur - pukul ringan
Bread crumb secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat :
Campur jadi satu macaroni, daging ayam cincang, daun bawang, bawang besar, serbuk kari, garam dan juga lada sulah. Tuagkan telurdan kacau rata. Masukkan kedalam loyang 22x22cm yang sudah di lapisi plastik.
Kukus selama 30 minit atau hingga matang. Angkat dan sejukkan.
Potong-potong dan gulingkan diatas bread crumb.Celupkan kedalam telur dan gulingkan lagi ke dlm bread crumb.Goreng hingga kuning keemasan.Sajikan dengan sos kegamaran atau di makan begitu saja.
Sumber: http://
Resepi Nugget Ayam Homemade
==========================
By: Dzanariah
Bahan-bahannya
500 g isi ayam, dikisar
2 ulas bawang putih (cincang halus)
sedikit oregano
3 sb tepung gandum
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
Coating
serbuk roti/oat .. secukupnya utk 'coating'
1- 2 biji telur
Cara-caranya
1. Campurkan semua bahan kecuali telur dan serbuk roti/oat dan gaul sebati
2. Ambil sedikit adunan bentukkan mengikut suka.. (bulat/leper) ulang sehingga habis.
3. Kemudian celup ke dalam telur dan lepas itu digolek ke dalam serbuk roti.
4. Ulang semula dgn mencelup ke dlm telur dan serbuk roti jika hendakkan permukaan luar yang tebal.
5. Goreng dengan api perlahan sehingga kekuningan.Siap!
Sumber: http:// dzanariah.blogspot.my/smile emoticon
==========================
By: Dzanariah
Bahan-bahannya
500 g isi ayam, dikisar
2 ulas bawang putih (cincang halus)
sedikit oregano
3 sb tepung gandum
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
Coating
serbuk roti/oat .. secukupnya utk 'coating'
1- 2 biji telur
Cara-caranya
1. Campurkan semua bahan kecuali telur dan serbuk roti/oat dan gaul sebati
2. Ambil sedikit adunan bentukkan mengikut suka.. (bulat/leper) ulang sehingga habis.
3. Kemudian celup ke dalam telur dan lepas itu digolek ke dalam serbuk roti.
4. Ulang semula dgn mencelup ke dlm telur dan serbuk roti jika hendakkan permukaan luar yang tebal.
5. Goreng dengan api perlahan sehingga kekuningan.Siap!
Sumber: http://
0 comments:
Post a Comment